Regenerator i maska za kosu

Regenerator s 3u1 funkcijom jer se može koristiti kao regenerator, maska odnosno pakung za kosu te kao serum koji se ne ispire. S malim trikovima mogu ga koristiti svi: od najsuše pa do masne kose. Uz dodatak odabranih eteričnih ulja ovaj regenerator može postati prava ljekovita krema za kosu i vlasište, a isto tako možete odabrati eterična ulja prema mirisu i uskladiti regenerator sa šamponom.

Što je zapravo regenerator ili maska za kosu? To su emulzije koje se razlikuju od emulzija odnosno krema za lice i tijelo po vrsti emulgatora i pH vrijednosti. Kao što je spomenuto u priči o šamponu, kosa zahtijeva niži pH od kože (4,0 – 5,0), pa tome treba prilagoditi sve pripravke koji se koriste za njegu ili pranje kose. Zato, na tržištu se nudi niz emulgatora koji su namijenjeni isključivo pripravcima za kosu. Kod šampona je spomenut jedan emulgator takve svrhe, a sada ćete u ovoj formulaciji upoznati još jedan. Razlika je vrlo velika od uobičajenih emulgatora koji se koriste za kožu, nemojte probati napraviti ovaj regenerator s jednim od takvih emulgatora.

Što zapravo regenerira kod regeneratora? Za sve ljubitelje prirodne kozmetike odgovor je vrlo jasan: biljna ulja. U ovom slučaju to nije tako. Biljna ulja samo pomažu hranjivosti regeneratora ili maske za kosu, a glavna zvijezda i osnovni alat koji čini kosu sjajnom, svilenkastom, mekanom i ne-zapetljanom je kationski emulgator. Opet ponavljam, u pripravcima za njegu i pranje kose nemojte koristiti uobičajene emulgatore koji se koriste za kreme za kožu.

Koja je razlika između maske za kosu, regeneratora i seruma koji se ne ispire? Vrlo jednostavno: razlikuju se po gustoći. Maska za kosu bi trebala biti najgušća, zatim slijedi regenerator pa serum koji se ne ispire kao najrjeđi (odnosno najmanje viskozan) proizvod. No, kupovina (ili izrada) tri različita proizvoda može se izbjeći, samo treba znati koristiti jedan proizvod na različite načine.
Ovaj odličan regenerator može poslužiti na sva tri načina: kao regenerator koji se koristi nakon pranja kose i ispire, kao hranjiva maska ili pakung za kosu te kao serum koji se ne ispire. U sva tri slučaja sigurno ćete biti zadovoljni s rezultatom koji je mekana i sjajna kosa. Oni koji imaju izrazito suhu, lomljivu i oštećenu kosu trebali bi koristiti regenerator na sva tri načina kako bi osigurali kosi dovoljnu njegu. Osobe s masnom kosom neka ga koriste samo nakon šamponiranja kose, prema uputama koje su opisane pod Korištenje. A oni sretnici koji nemaju problema s kosom i vlasištem, neka sami odrede koji im je najbolji način za korištenje ovog regeneratora.

Kao i kod šampona, s eteričnim uljima ili mirisima možete se poigrati i istražiti svoju kreativnost. No, za razliku od šampona, eterična ulja u regeneratoru i maski za kosu svakako mogu imati svoju ljekovitu svrhu, pogotovo kada se regenerator koristi kao maska za kosu koja se drži na vlasištu nekoliko sati. Ovdje imate lijepi izbor eteričnih ulja (pogledajte pod Alternativni sastojci) koja jačaju kosu, sprječavaju ispadanje, pomažu kod volumena kose, potiču cirkulaciju u vlasištu i općenito djeluju povoljno na zdravlje kose.

Ako ste već iskusni u izradu emulzija odnosno krema za njegu lice, svakako isprobajte napraviti vlastiti regenerator. A vi koji niste, nemojte čekati: raditi vlastitu kozmetiku veliko je zadovoljstvo u čijim rezultatima uživa tijelo i duh.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ove kreme trebat će vam sljedeći pribor:
 • 2 kemijske čašice (jedna volumena 100 ili 150 ml i druga volumena 200 ili 250 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Vodena kupelj (pogledajte kako improvizirati vodenu kupelj)
 • Hladna vodena kupelj (posuda s hladnom (ne ledenom) vodom)
 • Termometar (digitalni ili klasičan alkoholni termometar koji mjeri temperaturu do 100 – 120 °C)
 • Bočica ili lončić s odgovarajućim čepom/poklopcem za krajnji proizvod – regenerator
 • Papirnati ručnici
Improvizirana vodena kupelj

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Emulgator FENTACARE® BTMS 25 EF (BTMS)
Emulgator FENTACARE® BTMS 25 EF tvrtke Solvay Novecare (dostupan je putem Aroma zone web dućana pod trgovačkim nazivom BTMS) kationski je emulgator biljnog podrijetla namijenjen za proizvode za njegu kose. Može se koristiti samostalno, nije potreban ko-emulgator.

Olakšava raščešljavanje, smanjuje statički elektricitet kose, čini kosu sjajnom i mekanom.

Prijedlozi korištenja: regeneratori, maske za kosu, kremasti šamponi, serumi za kosu koji se ne ispiru.

Biljno ulje jojobe
Biljno ulje jojobe zapravo je tekući vosak koji, kao i svaki vosak, dobro djeluje na suhu kožu i kosu. Može se koristiti i kod masne kože jer otapa sebum (samo u određenom postotku u kombinaciji s drugim biljnim uljima), a djeluje i protuupalno.

Izrazito stabilno ulje, može se grijati i do temperature od 100 °C bez negativnih posljedica. Iz tog razloga, uz svojstvo vrlo neutralnog mirisa, ulje jojobe se koristi za izradu prirodnih parfema.

Kod njege kose, ulje jojobe normalizira lučenje sebuma dok istovremeno hrani vlasište, što ga čini idealnim uljem kako za masnu tako i za suhu kosu. Pripravci za njegu kose koji sadrže biljno ulje jojobe čini kosu vrlo sjajnom i elastičnom.

Prijedlozi korištenja: maske i pakunzi za kosu, uljni serumi za vrhove kose, regeneratori, balzami i voskovi za kosu, balzami za usnice, maske za njegu kože lica, odstranjivači šminke, ulja za njegu tijela.

Biljno ulje jojobe se spominje i kod uljnog gela za čišćenje lica.

Pročitajte više o biljnom ulju jojobe.

Voda
Za izradu kozmetike najbolje je koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, nemojte koristiti vodu iz slavine ili mineralnu vodu.

Dekspantenol (provitamin B5) 75%
Dekspantenol, još poznat i kao pantenol i provitamin B5, topiv je u vodi i koristi se za njegu kože i kose. Kožu umiruje, obnavlja i vlaži a kosu jača, potiče rast i istovremeno hidratizira vlasište. Dodaje se 2-5% u kozmetičke pripravke.

Zbog lakšeg baratanja tijekom izrade, koristi se 75%-tna otopina dekspantenola u vodi.

Pročitajte više o dekspantenolu.

Dekspantenol korišten je i kod izrade šampona.

Hidrolizirani proteini riže
Hidrolizirani proteini riže jedan je od cjenovno povoljnijih dodataka u pripravcima za njegu kose, no to ne znači da je manje vrijedan. Vrlo dobro hidratizira, a istovremeno pomaže obnavljanju oštećenih, tankih i lomljivih vlasi. Hidrolizirani proteini naročito dobro djeluju na kosu jer odgovaraju keratinu koji se prirodno nalazi u vlasi. Može se dodati svim pripravcima za pranje i/ili njegu kose. Dodaje se 0,5-5% u pripravke.

Hidrolizirani proteini riže korišteni su i kod izrade šampona.

Mliječna kiselina
Regulator kiselosti.

Mliječna kiselina korištena je i kod izrade šampona.

Konzervans Geogard 221/Cosgard
Mikrobiološki konzervans, iako je sintetski, odobren je za korištenje u eko- kozmetici. Ima protugljivično i antibakterijsko djelovanje širokog spektra. Sprječava kvarenje kozmetičkih pripravaka koji sadrže vodu.

Pročitajte više o konzervansu Geogard 221.

Eterično ulje grejpa
Bez obzira na mnoge prednosti korištenja eteričnog ulja grejpa za ljepotu i zdravlje, u ovoj formulaciji ovo ulje je odabrano isključivo zbog ugodnog, veselog mirisa. Također, ovo je ulje korišteno kod izrade šampona pa je zgodno imati oba proizvoda za kosu istog mirisa.

Eterično ulje grejpa koristi se i u formulaciji za šampon i dezodorans.

Masna faza

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

8

Vrijeme izrade

30 minuta

Trošak materijala

11,36 kuna ≈ 1,51 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 50 GRAMA REGENERATORA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
FazaSastojak%Masa [g]
A
(masna faza)
FENTACARE® BTMS 25 EF (BTMS)5,00 %5,00 grama
Biljno ulje jojobe*5,00 %5,00 grama
B
(vodena faza)
Voda*82,30 %82,30 grama
C
(dodaci)
Dekspantenol (provitamin B5) 75%3,00 %3,00 grama
Hidrolizirani proteini riže*3,00 %3,00 grama
Mliječna kiselina0,40 %0,40 grama
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,60 grama
Eterično ulje grejpa*0,70 %0,70 grama

OPIS IZRADE

 1. Izvažite fazu A (masnu fazu – biljno ulje jojobe i emulgator FENTACARE® BTMS 25 EF (BTMS)) u veću staklenu čašicu.
 2. Izvažite fazu B (vodenu fazu – vodu) u drugu, manju staklenu čašicu.
 3. Stavite obje čašice u vodenu kupelj i zagrijavajte dok obje faze ne dosegnu oko 70 °C. (Napomena 1 i 2)
 4. Kada temperatura dosegne 70 °C, izvadite obje čašice iz vodene kupelji. Polako ulijevajte fazu B (vodenu fazu) u fazu A (masnu fazu), istovremeno neprekidno miješajući žličicom.
 5. Miješajte otprilike 3-4 minute, dok se smjesa ne emulgira.
 6. Nastavite miješati i stavite čašicu u hladnu vodenu kupelj (lončić s hladnom (ne ledenom!) vodom). Miješajući, ostavite čašicu u hladnoj kupelji još otprilike 1-2 minute.
 7. Izvadite čašicu iz hladne vodene kupelji, malo pobrišite vanjsku stijenku čašice te je položite na vagu. Sada će se dodati faza C, odnosno dodaci.
 8. Uz pažljivo vaganje, odmjerite svaki dodatak. Nakon svakog zasebnog dodatka, promiješajte kremu žličicom. (Napomena 3)
 9. Nakon što ste dodali sve sastojke, još jednom dobro promiješajte regenerator i ulijte ga u kozmetički lončić ili odgovarajuću bočicu.
 10. Lončić ili bočicu nemojte još zatvarati, ostavite otvoreno sve dok se regenerator u potpunosti ne ohladi. (Napomena 4)
Emulgirana smjesa prije dodataka

NAPOMENE

 1. Mali trik kod mjerenja temperature: kada vidite da se emulgator otopio uronite termometar u čašicu s vodom (pazite da je termometar dobro dezinficiran alkoholom). Ostavite obje faze/čašice u vodenoj kupelji dok temperatura vode u čašici ne dosegne 70 °C.
 2. Ukoliko radite veće količine regeneratora (200 grama i više), trebat ćete biti malo inventivni kod zagrijavanja masne i vodene faze. Naime, u čašici s masnom fazom imat ćete malu količinu ulja i emulgatora, a u drugoj čašici veliku količinu vode. Naravno ako obje čašice stavite istovremeno u vodenu kupelj, masna faza će se zagrijati na 70 °C puno prije nego što voda u drugoj čašici dosegne tu temperaturu. Zato budite pažljivi i poslužite se trikovima: prvo u vodenu kupelj stavite čašicu s vodenom fazom, kada se vodena faza zagrije do otprilike 50 °C, tek onda stavite čašicu s masnom fazom. Tu će vjerojatno trebati malo eksperimentiranja dok ne pogodite pravi trenutak kada se čašice trebaju staviti u vodenu kupelj (to ovisi u toplini prostorije u kojoj radite, jačini ploče na kojoj pripremate regenerator, početnoj temperaturi materijala…).
  Također, trebat ćete eksperimentirati s razinom vode u lončiću za parnu kupelj. Ako stavite premalo, čašica s vodenom fazom neće biti dovoljno uronjena (odnosno pokrivena), a ako stavite previše, čašica s masnom fazom će plutati. Opet, tu trebate eksperimentirati i odabrati optimalnu razinu vode. Druga opcija je da radite s dva različita lončića, odnosno dvije vodene kupelji. No, ne treba previše komplicirati stvari – uvijek si pokušajte olakšati i pojednostaviti posao.
 3. Primijetit ćete kako se smjesa brzo zagusti nakon dodavanja hidroliziranih proteina riže. To je još jedan razlog zašto se oni koriste u ovoj formulaciji.
 4. Dobra praksa za hlađenje i spremanje emulzija (a time i ovog regeneratora) je: nakon što ulijete emulziju u lončić, ostavite je da se u potpunosti ohladi bez zatvaranja lončića, nakon toga zatvorite lončić poklopcem i ostavite još nekoliko sati (ili preko noći) na sobnoj temperaturi. Nakon toga, ukoliko želite, emulziju možete spremiti u hladnjak.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Voda
Kod regeneratora za kosu, ima smisla zamijeniti vodu hidrolatom, no uzmite u obzir da vodene faze ide dosta (više od 80%) u ovoj formulaciji, pa je ovakva praksa naravno skuplja nego korištenje vode.
Opet, ako imate problematično vlasište ili kosu, svakako uložite u dobar hidrolat u regeneratoru, pogotovo jer ga možete koristiti kao masku za kosu koja dulje stoji na vlasištu.
Sugeriram hidrolate koji povoljno djeluju na kosu i vlasište: cedar, čempres, piment, kopriva, kadulja…

Biljno ulje jojobe
Biljno ulje jojobe možete zamijeniti bilo kojim drugim biljnim uljem, no uzmite u obzir da jojoba daje poseban sjaj i elastičnost kosi. Zato, ako se želite poigrati i s nekim drugim biljnim uljima, sugeriram da ipak ostavite barem jedan dio jojobe.

Priroda nam nudi cijeli niz ulja koja dobro djeluju na kosu, pa umjesto jojobe (ili uz nju) predlažem da isprobate sjemenke brokule, sjemenke crne gorušice, chaulmoogru, prakaksi, sapote, jangu… ili se držite „klasika“: argana, makadamije, avokada, ricinusa, pšeničnih klica, sjemenki grožđa…
Podsjetite se opisa biljnih ulja i macerata.

Hidrolizirani proteini riže
Kao što je i rečeno u formulaciji za šampon, teoretski se mogu zamijeniti s bilo kojim tekućim kozmetičkim dodatkom namijenjenim njezi kose. Primjeri takvih dodataka su biljni ceramidi, proteini svile, biljni kolagen…

Za sada je isproban i testiran jedino regenerator s dodatkom hidroliziranih proteina riže, pa ne mogu garantirati dobar rezultat s nekim drugim sastojkom. Ali, svakako isprobajte ako želite.

Eterično ulje grejpa
Eterično ulje grejpa je u ovoj formulaciji odabrano iz dva razloga: prvo zbog ugodnog citrusnog mirisa koji se većini ljudi sviđa. Drugi razlog je da po mirisu odgovara šamponu koji je već opisan.

Kao i kod šampona, može se zamijeniti s bilo kojim drugim citrusnim eteričnim uljem (limun, mandarina, naranča…). Ako više volite cvjetne mirise, slobodno isprobajte u formulaciji lavandu, geranij ili ylang-ylang. Možete i koristiti sinergiju eteričnih ulja čiji miris vam se sviđa.

Eterično ulje grejpa se može zamijeniti i s prirodnim mirisima (INCI: Parfum). Tu si stvarno možete dati oduška jer izbor je velik. Za one koji preferiraju voćne mirise, postoje i lako se nabave mirisi breskve, marelice, ananasa, jagode, maline…a postoje i mirisi poput karamele, kokosa, vanilije, te različite parfemske kombinacije. Izbor je vaš kako želite da vam kosa miriši.

Za razliku od šampona koji se ispire vrlo brzo nakon nanošenja i u koji možda nema nekog prevelikog smisla stavljati eterična ulja koja imaju ciljano djelovanje sprječavanja ispadanja kose ili jačanja njenog rasta, ovaj regenerator se može koristiti kao maska za kosu i korištenje takvih eteričnih ulja je preporučeno.
Zato umjesto eteričnog ulja grejpa možete koristiti eterična ulja koja dobro djeluju na kosu i vlasište: ružmarin kemotip cineol, čempres, cedar, ylang-ylang, limun, kadulja, muškatna kadulja…

Gotov regenerator u lončiću

NAMJENA

Ovaj regenerator je namijenjen za sve tipove kose. Dobro hrani i omekšava suhu i obojanu kosu a istovremeno neće otežati ili dodatno zamastiti masnu kosu.

KORIŠTENJE

Kao regenerator za normalnu i suhu kosu
Nakon što operete kosu šamponom, na mokru kosu nanesite regenerator od korijena do vrhova. Nježno utrljate i ostavite da djeluje 2-3 minute. Nakon toga regenerator dobro isperite vodom.

Za jako suhu kosu koristite ovaj regenerator i kao serum koji se ne ispire (opis pogledajte dolje).

Kao regenerator za masnu kosu
Osobe s masnom kosom mogu koristiti regenerator kako je opisano (za normalnu i suhu kosu), no mogu se i poslužiti trikom koji dobro djeluje. Prvo namočite kosu vodom i nanesite regenerator. Nježno ga utrljate i ostavite da djeluje 2-3 minute. Nakon tog vremena dobro isperite regenerator i operite kosu šamponom.

Na taj način regenerator će omekšati i malo nahraniti kosu, a šampon će odstraniti sve zaostatke koji bi eventualno smetali masnom i osjetljivom vlasištu.

Kao maska za kosu za sve tipove kose
Veću količinu regeneratora nanesite na mokru ili suhu kosu. Nježno utrljate u vlasište i duž vlasi. Ostavite da djeluje minimalno pola sata, a može i nekoliko sati (ako je praktično, možete ostaviti da djeluje preko noći).

Nakon toga kosu operite šamponom i, ako je potrebno, regenerator ponovno nanesite nakon pranja (u funkciji regeneratora).

Kao serum za vrhove kose bez ispiranja
Nakon pranja kose, prije sušenja, malu količinu regeneratora protrljajte među dlanovima i nanesite na duljinu vlasi (ne na vlasište), posebno obraćajući pozornost na vrhove. Količina zaista treba biti mala – na primjer, za kosu duljine do ramena količina veličine graška je sasvim dovoljna. Nemojte ispirati. Kosu posušite na uobičajen način.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Procijenjeni rok trajanja je oko 3 mjeseca.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja (prevelika toplina, izlaganje sunčevom svjetlu, nedovoljno dobro zatvorena bočica skraćuje rok trajanja)..

UPOZORENJA

Regenerator ne smije ući u oči, budite oprezni tijekom pranja i ispiranja.

Regenerator nije namijenjen za bebe i djecu mlađu od 3 godine.

Regenerator nemojte koristiti ukoliko je vlasište oštećeno.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu regeneratora nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte, zatim isperite. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, regenerator možete koristiti.

Gotov regenerator - može biti u lončiću ili u bočici

DODATNO

Znate li da je emulgator FENTACARE® BTMS 25 EF (BTMS) odličan aktivator kane? Ako koristite crvenu kanu (Lawsonia inermis) s ovim regeneratorom možete napraviti odličnu kremastu, prirodnu boju za kosu. U otprilike 50 grama regeneratora dodajte 2-3 žličice kane (ne previše, smjesa ne smije biti grudasta ili praškasta) i dobro izmiješajte. Nanesite na kosu kao što nanosite kanu, držite na kosi minimalno 2 sata i nakon toga isperite.

Zašto toliko malo ulja u regeneratoru (samo 5%)? Kako je spomenuto na početku, glavni odgovorni sastojak koji olakšava raščešljavanje i daje kosi sjaj i mekoću je kationski emulgator, a ne biljno ulje. Ako bi se stavio veći postotak biljnog ulja u regenerator, ulje bi moglo otežati i pretjerano zamastiti kosu.

Ovaj regenerator je odličan u kombinaciji sa šamponom za kosu koji je već opisan.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za regenerator od 100 grama, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnja masa regeneratora koju ćete izliti u lončić ili bočicu neće biti 100 grama, već nekoliko grama manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 100 grama, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (eterična ulja, tekući dodaci) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top