Suho ulje protiv celulita

Suho ulje protiv celulita koje se vrlo brzo upija u kožu, potiče cirkulaciju, drenira tkivo i smanjuje masne naslage. „Stara“ aromaterapeutska formulacija u novom ruhu.

O celulitu je do sada napisano jako puno, možda i previše: uzroci, vrste, kako vježbati, što jesti, koje tretmane koristiti, koje kreme, ulja, serume, gelove, pilinge, wrapove, kako masirati, kada masirati, recepti, formulacije… Neko kratko vrijeme prije ljeta mediji namijenjeni ženskoj populaciji intenziviraju članke i objave o toj temi: ne možemo dozvoliti te narančine korice na plaži a uzori su fotošopirane ljepotice savršenog tijela, cilj kojeg nitko ne može dostići (pa ni one same).

Kako pristupiti celulitu bez previše filozofiranja o ljubavi prema vlastitom tijelu, ali i bez nekih površnih ideala? Celulit je problem cirkulacije, pa ga tretiramo uljima koja povoljno djeluju na cirkulaciju. Tu se radi i o zadržavanju vode, trebat ćemo upotrijebiti ulja koja dreniraju. Možda se radi i o prekomjernom masnom tkivu (to ne mora uvijek biti slučaj), tu dolaze na red lipolitici. I još… celulitom se treba baviti cijele godine, a ne samo na proljeće ili početkom ljeta. Kretanje, uravnotežena prehrana a naravno i mješavina za poboljšanje cirkulacije kao što je ova – to je nešto što je poželjno stalno.

Svima koji su barem malo pratili temu aromaterapije i prirodne kozmetike s eteričnim uljima ova formulacija će biti jako poznata. I zaista, zašto mijenjati nešto što jako dobro funkcionira? Može se jedino malo poboljšati s novim saznanjima i nekim novim materijalima, no osnovno djelovanje ove uljne mješavina ostaje isto.

Što je drugačije? Prvo, svi želimo da su pripravci koje svakodnevno koristimo praktični. U ovom slučaju, mješavina se nanosi dva puta dnevno i, naročito za jutarnje nanošenje, cilj je da se ona što prije i bolje upije u kožu, da ne ostavi masni trag, kako bismo se mogli skoro pa odmah nakon nanošenja odjenuti i započeti s danom. To je riješeno ne samo s jednim pojačivačem apsorpcije, već dva, koji svojom sinergijom pružaju željeni učinak.
Zatim, uz biljno ulje andirobe koje i samostalno djeluje protiv celulita (za zamjenska ulja pogledajte popis zamjenskih sastojaka) dodano je još jedno biljno ulje – sjemenki crne gorušice. Priznajem, to je možda kerefeka koja i nije toliko potrebna (u konačnici, eterična ulja su ta koja odrađuju skoro sav posao), no kada vas neko ulje oduševi, onda ga jednostavno morate uključiti u razne formulacije.

Izrada ove mješavine je jednostavna, puno jednostavnija od izrade emulzija, a za potpunu sigurnost izrade mjere su vam dane u mililitrima i kapima te u mililitrima i gramima, nikakvo preračunavanje nije potrebno.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ovog ulja trebat će vam sljedeći pribor:

 • 1 kemijska čašica (volumena 100 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram (ili precizna pipeta s korakom 0,10 ml)
 • Žličica
 • Staklena bočica volumena 30 ml s odgovarajućim čepom ili pumpicom za krajnji proizvod
 • Papirnati ručnici

 

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Eterično ulje atlaski cedar
Nezaobilazno eterično ulje u pripravcima protiv celulita i kod mršavljenja. Limfotonik koji potiče protok limfe i pomaže eliminaciji prevelike količine vode u tkivu. Velika je pomoć kod natečenih, umornih nogu ili bolnih zglobova.

Eterično ulje čempres
Osnovno djelovanje eteričnog ulja čempresa je poticanje i poboljšavanje venske cirkulacije i protočnosti. Djeluje kao venski i limfni dekongestant. Nezamjenjiv je i osnovni sastojak svih aromaterapeutskih pripravaka za proširene i/ili upaljene vene, kao i hemoroide. To svojstvo se iskorištava i u formulacijama protiv celulita.

Eterično ulje limunski eukaliptus
Limunski eukaliptus koristi se na nekoliko načina u aromaterapiji (ima protuupalno djelovanje te je odličan repelent). U ovoj mješavini on je interesantan zbog svojeg lipolitičkog djelovanja (eliminira masne naslage).

Eterično ulje ružmarin kt. cineol
Ružmarin kemotip cineol potiče arterijsku cirkulaciju pa se koristi kod oslabljene cirkulacije, hladnih ili bolnih stopala, nogu ili ruku te u anticelulitnim tretmanima i pripravcima za mršavljenje.

Eterično ulje borovica
Eterično ulje borovice se u kozmetici koristi u mješavinama protiv celulita i za mršavljenje jer odlično drenira tkivo i potiče eliminaciju nakupljene vode. Istovremeno djeluje adstringentno i tako pomaže bržem nestanku izgleda „narančine kore“.

Eterično ulje limun
Eterično ulje limuna odlično djeluje na oslabljene i popucale kapilare jer osnažuje protočnost i očvršćuje stijenke kapilara.

Labrafac CC (Caprylis)
Pojačivač apsorpcije tvrtke Gattefossé spada u klasu triglicerida, što je interesantno jer su istog kemijskog sastava kao i trigliceridi biljnih ulja. Poznat je još i po nazivu „frakcionirani kokos“. Nije posebno hranjiv a u uljne formulaciju ulazi u većem postotku umjesto biljnih ulja (i do 95%). Ubrzava upojnost biljnih ulja i ostavlja vrlo prirodni osjećaj ulja koje se brzo upilo.
Pročitajte više o pojačivaču apsorpcije Labrafac CC (Caprylis).

Labrafac CC (Caprylis) koristi se i u formulaciji za dezodorans.

Biljno ulje andiroba
Biljno ulje andirobe tradicionalno se koristi kod upalnih procesa zglobova i mišića, a u kozmetici se koristi kod suhe i osjetljive kože sklone atopiji. U ovoj mješavini je vrlo interesantno ulje jer može čak samostalno djelovati protiv celulita. Obično je mutno, katkad i pastozno i relativno se polagano upija.
Pročitajte više o biljnom ulju andirobe.

Cetiol ultimate
Pojačivač apsorpcije Cetiol Ultimate djeluje emolijentno (zaglađuje kožu) i koristi se za cijeli niz kozmetičkih pripravaka: emulzija, uljnih seruma, suhih ulja za njegu tijela, vrlo laganih krema za lice. Proizvodi koji sadrže Cetiol ultimate se lagano nanose zbog dobre mazivosti, brzo se upijaju i ostavljaju glatki i nemasni osjećaj na koži.

Biljno ulje sjemenki crne gorušice
Biljno ulje koje izaziva osjećaj grijanja na koži i koristi se kod sportskih ozljeda, te kod celulita i mršavljenja.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

10

Vrijeme izrade

10 minuta

Trošak materijala

19,00 kuna ≈ 2,52 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 30 MILILITARA ULJA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
Sastojak% [volumni]Volumen [ml]
Eterično ulje atlaski cedar*2,00 %0,6 ml (otprilike 24 kapi)
Eterično ulje čempres2,00 %0,6 ml (otprilike 24 kapi)
Eterično ulje limunski eukaliptus2,00 %0,6 ml (otprilike 21 kap)
Eterično ulje ružmarin kt. cineol2,00 %0,6 ml (otprilike 24 kapi)
Eterično ulje borovica1,00 %0,3 ml (otprilike 10 kapi)
Eterično ulje limun1,00 %0,3 ml (otprilike 10 kapi)
Labrafac CC (Caprylis)50,00 %15 ml (otprilike 13,43 g)
Biljno ulje andiroba*30,00 %9 ml (otprilike 8,28 g)
Cetiol ultimate*5,00 %1,5 ml (otprilike 1,34 g)
Biljno ulje sjemenki crne gorušice5,00 %1,5 ml (otprilike 1,38 g)

OPIS IZRADE

 1. Izmjerite sve sastojke u staklenoj kemijskoj čašici (Napomena 1 i Napomena 2)
 2. Promiješajte žličicom i prelijte u staklenu bočicu. Zatvorite bočicu odgovarajućim čepom ili pumpicom. (Napomena 3)
Ulje protiv celulita

NAPOMENE

 1. Zbog vaše jednostavnosti mjerenja, eterična ulja su izražena i u kapima, a biljna ulja i pojačivači apsorpcije i u gramima.
 2. Biljno ulje andirobe može biti u krutom ili pastoznom stanju na sobnoj temperaturi. Ako je ulje skrutnuto u bočici, lagano ga zagrijte u posudici tople vode prije korištenja.
 3. Ako znate da ćete češće raditi ovu mješavinu, možete napraviti posebnu mješavinu eteričnih ulja koju ćete tada samo dodati mješavini biljnih ulja i pojačivača apsorpcije. Formulacija za mješavinu eteričnih ulja protiv celulita (10 ml) tada glasi:

  Eterično ulje atlaski cedar – 2 ml – otprilike 80 kapi
  Eterično ulje čempres – 2 ml – otprilike 80 kapi
  Eterično ulje limunski eukaliptus – 2 ml – otprilike 70 kapi
  Eterično ulje ružmarin kt. cineol – 2 ml – otprilike 80 kapi
  Eterično ulje borovica – 1 ml – otprilike 34 kapi
  Eterično ulje limun – 1 ml – otprilike 35 kapi

  Eterična ulja odmjerite u staklenu bočicu volumena 10 ml i dobro zatvorite odgovarajućim čepom. Ovu mješavinu koristite tako da pomiješate:
  10 % mješavine eteričnih ulja protiv celulita (3 ml za uljnu mješavinu od 30 ml)
  90 % mješavine biljnih ulja i pojačivača apsorpcije (27 ml za uljnu mješavinu od 30 ml)

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Eterično ulje atlaskog cedra
Eterično ulje atlaskog cedra može se zamijeniti uljem himalajskog cedra (Cedrus deodara). Djelovanje je isto, miris je nešto drugačiji.

Biljno ulje andiroba
Biljno ulje andirobe može se zamijeniti biljnim uljem tulukune (Carapa procera) koje, poput andirobe, može samostalno djelovati protiv celulita.
Druga zamjenska ulja su: macerat centele, macerat bršljana, macerat lista crne vinove loze, ulje sjemenki grožđa, ulje lješnjaka.

Cetiol ultimate
U slučaju da ne želite koristiti dva različita pojačivača apsorpcije, Cetiol ultimate može se zamijeniti s pojačivačem apsorpcije Labrafac CC (Caprylis), koji je sastojak ove uljne mješavine.
Tada je ukupni postotak Caprylisa u mješavini 55%, odnosno 16,5 ml za krajnji proizvod od 30 ml.

NAMJENA

Ulje je namijenjeno kao sredstvo koje umanjuje pojavu celulita, poboljšava cirkulaciju i drenira tkivo.

KORIŠTENJE

Ulje nanesite u tankom sloju na područja zahvaćena celulitom (bedra, stražnjica, trbuh, nadlaktice…) i nježno umasirajte dok se ne upije. Dobro je pokrete uvijek raditi „prema srcu“ (na primjer, za noge radite pokrete od dolje prema gore).

Za još brže upijanje ulje se može nanositi na vlažnu kožu – nakon tuširanja samo lagano potapkajte ručnikom i nanesite ulje.

Važno! Deblji sloj ulja neće povećati učinak mješavine, samo ćete biti masniji. Za optimalno djelovanje dovoljna je mala količina ulja koja će se brzo upiti u kožu.

Ulje se vrlo brzo upija i skoro odmah nakon utrljavanja možete se odjenuti, bez straha od masnih mrlja na odjeći (ili neugodnog osjećaja lijepljenja odjeće na kožu).

Ulje nanosite dva puta dnevno (idealno ujutro i navečer).

Suho ulje protiv celulita koristite kontinuirano najduže 3 tjedna. Ako želite nastaviti terapiju, napravite stanku od 1-2 tjedna i ponovno koristite suho ulje protiv celulita tijekom 3 tjedna.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, nikako na direktnom sunčevom svjetlu. Procijenjeni rok trajanja je oko 12 mjeseci u hladnjaku i oko 6 mjeseci izvan hladnjaka.
Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja.

UPOZORENJA

Ulje nemojte nanositi na oštećenu kožu. Sadrži visoku koncentraciju eteričnih ulja te je namijenjeno za lokalno korištenje, odnosno na manjim dijelovima kože tijela. Nemojte nanositi na cijelo tijelo.

Nemojte se izlagati UV zrakama (sunce ili solarij) barem 8 sati nakon nanošenja ulja.

Nije primjereno za osobe s osjetljivom kožom, osobe osjetljive ili alergične na eterična ulja, trudnice, dojilje i djecu mlađu od 16 godina.

Nemojte nanositi ulje odmah nakon pilinga tijela jer može doći do nadraživanja kože. Ako radite piling tijela navečer, ulje nanesite najranije iduće jutro (ili ako radite piling ujutro, ulje nanesite najranije navečer).

Suho ulje protiv celulita koristite kontinuirano najduže 3 tjedna.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu ulja nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, ulje možete koristiti.

Gotovo ulje protiv celulita

DODATNO

Za dodatno produljenje roka trajanja u mješavinu se može dodati vitamin E i/ili CO2 ekstrakt ružmarina – na 30 ml suhog ulja protiv celulita dodajte oko 2 kapi vitamina E i oko 2 kapi CO2 ekstrakta ružmarina.

Formulacija i grami/mililitri/kapi sastojaka su namijenjene za uljnu mješavinu od 30 ml, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnji volumen ulja koji ćete izliti u bočicu neće biti 30 ml, već nekoliko mililitara manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 30 ml, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (biljna ulja, eterična ulja, tekući dodaci) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top