Ako ste čitali monografije biljnih ulja, mogli ste vidjeti da sam znao stavljati opaske o mirisu. Većina hladno prešanih ulja ima originalni miris svojih sirovina (gle čuda): lješnjak, suncokret, maslina, makadamija, orah, argan… Naravno, to se nekom sviđa a nekom ne. U svakom slučaju fina prehrambena nota u kozmetici postala je rijetkost pa ispravite tu nepravdu.
Fini serum ulja oraha, makadamije i malo macerata vanilije pravi je ugođaj božićnih kolača.
Ulja dosta “teškog” mirisa su obično argan, nar, maslina, a neka ulja sjemenki voća (crni ribiz, jagoda, malina, brusnice, papaja, marakuja) znaju imati pomalo “kiseli” miris.
Ulje neema s mirisom pokvarenog luka vjerojatno je šampion među uljima neugodnog mirisa. Svoj prividni nedostatak ova ulja debelo nadoknađuju povoljnim učincima na kožu.
Ulja rezidualnog “metalnog” mirisa na koži su obično ulja bogata γ-linolenskom kiselinom, boražina, noćurak i sjemenke crnog ribiza, a trputasta lisičina ima najmanje izražen metalni miris.
Pomalo “užegli” miris ima shea maslac.
Imamo i veliki odabir ulja i macerata koje fino mirišu. Miris kokosa iznimno je popularan i jako je izražen kod ulja kokosa koje nije dezodorirano, a blag miris kokosa ima i babasu ulje.
Miris badema/cijanidni miris imaju, po redu intenzivnosti, badem i sapote s finim diskretnim mirisom. Nešto intenzivniji miris ima marelica a iznimno intenzivni miris ima ulje sjemenki šljive koje bude toliko intenzivno da podsjeća na amaretto. Ulje šljive se zato koristi samo kao dio smjese ulja jer inače bude odveć intenzivno.
Miris bijele kave ima tukuma maslac i zato je vrlo intrigantan. Intenzivni miris crne kave ima ulje prženih sjemenki kave.
Miris čokolade ima nefiltrirani kakao maslac (“smeđi” kakao maslac), a čak i njegova rafinirana varijanta zadržava fini miris čokolade u daleko diskretnijoj varijanti. Filtrirani nerafinirani kakao maslac ima dosta kiselu čokoladnu notu koja se nekima dopada, a nekima ne. Kupuasu (kopoasu) ima fin diskretan i nježan miris čokolade koji je ljudima iznimno dopadljiv. Piqui (pequi) je posebno zanimljivo ulje gotovo parfemsko-voćnog mirisa.
Macerati intenzivno ugodnog mirisa su macerati vanilije, smilja, njemačke kamilice, gardenija inka i lavande.